#Filmklub extra - Afrika

Új orosz ifjúsági film a II. világháborúról

Szabó Viktor | 2021.09.07.
#Filmklub extra - Afrika

Idén a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ is csatlakozott a III. Nemzetközi Hadtörténeti Filmfesztivál akciójához az Orosz Kulturális Központ szervezésében, melynek keretében a héten 30 orosz és külföldi háborús filmet mutatnak be a világ különböző pontjain, valamint egyéb ismeretterjesztő és művelődési programokon találkozhatnak a résztvevők a II. világháború tematikájával.

Szeptember 6-án központunk a Trefort-kert Offline újranyitási fesztiváljához kapcsolódva 16:00-tól bemutatta Darja Binyevszkaja rendezőnő 2021-ben készült „Afrika” című rövidfilmjét, amely a háborút rendkívül szívszorító szemszögből, gyermeki és állati sorsokon keresztül mutatja be.

A filmet követő beszélgetésen az idősebb generáció képviselői nosztalgiával emlékeztek Kornyej Csukovszkij gyermekverseire, amelyekből több is elhangzik a filmben, kutyatulajdonos résztvevőink pedig izgalommal követték a történéseket, bízva a történet pozitív végkifejletében.

A leningrádi blokád utolsó hónapjaiban játszódó játékfilmet a humanitárius katasztrófába torkolló leningrádi ostrom kezdetének 80 éves évfordulója emlékére vetítettük.