„Fantasztikum az orosz filmművészetben” – évadzáró vetítés

2019.06.13.
„Fantasztikum az orosz filmművészetben” – évadzáró vetítés

2019. június 12-én lezárult a Ruszisztikai Filmklub 2018-19-es, 8 filmet felölelő évada az Aljona Zvancova által rendezett Égi bíróság című sorozatból készült egész estés film vetítésével.

Bár az évad során láttunk kifejezetten filozofikus és nyomasztó műveket is, az Égi bíróság a könnyedebb filmek közé tartozott, s a többi eddig látott alkotással szemben inkább fantasztikus, mint tudományos volt. A film a túlvilági élet első szakaszát mutatta be, egészen pontosan azt, hogy miként dől el, hogy valaki a békés mennyországba kerül vagy az „elmélkedés szektorába”, a pokolba. (A döntést egy esküdtszék hozza meg egy komoly bírósági tárgyalás után, melyen a vádlott ügyvédje és az ügyész érvelnek morális értékítéletek mentén.) A főszereplő, a néhány éve halott ügyész megpróbáltatásai azzal kezdődtek, hogy özvegye udvarlójának ügye került a kezébe, s féltékenysége arra sarkalta, hogy mindenképpen juttassa pokolra a fiatalembert.

A film látszólag a halál utáni élet témáját boncolgatta, legyen szó a meghalt ember sorsáról, vagy életben maradt szerettei további életéről, ugyanakkor - mivel a tárgyalás sarkalatos pontjául a vádlott életben kimondott hazugságok szolgáltak – hangsúlyosabb volt a hazugság természetrajza és az elengedés mint pszichológiai jelenség témaköre.

A Filmklub második évadának végén azt mondhatjuk, hogy sikerrel zárult az év: több filmet is teltházzal játszottunk, és külön örömöt jelentett számunkra, hogy kialakult egy keménymag, akik szinte minden alkalommal eljöttek és aktívan részt vettek a filmek utáni inspiráló beszélgetésekben. Köszönjük mindenkinek a részvételt, és amíg ősszel el nem kezdődik az újabb évad, „az orosz kultúra nyári csemegéivel”, a legfrissebb orosz filmekkel várjuk az érdeklődőket július négy egymást követő hétfőjén (részletek hamarosan honlapunkon, valamint Facebook- és Instagram-oldalunkon).