Éljenek a fiatalok!

Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban

2019.06.05.
Éljenek a fiatalok!

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

A program során 17 gimnazista érkezett hozzánk Ferschné Várnai Tímea tanárnő vezetésével. Először a Trefort-kertben tettünk egy rövid sétát, ahol a diákok aktív közreműködésével derült fény a környező épületek és emlékművek történetére. Ezután bemutattuk a Ruszisztikai Kabinetet, majd feltártuk a Fortocska Galéria legújabb plakátkiállításának rejtelmeit. A tízórait kocsmakvízzel kötöttük egybe, ahol a fiatalok alkoholos italok helyett kvásszal és teával olthatták szomjukat, miközben azt találgatták, hogy milyen ételt esznek Oroszországban a nagyböjt kezdete előtt, vagy hova is mennek az oroszok, amikor a „bányába” készülnek. Végül a ROSZTA-ablakok 100. évfordulójára és a küszöbön álló orosz nyelv napjára emlékezve arra kértük a gimnazistákat, hogy egy általuk kiválasztott orosz versről készítsenek plakátot ROSZTA-stílusban. Az eredménynek csodájára lehetett járni, a plakátok olyan szépek, izgalmasak, kreatívak lettek. Várakozásainkkal ellentétben a fiatalok nem azokat a verseket választották, amiket első látásra könnyebb lett volna illusztrálni, hanem komoly, elvont művek költői képeit jelenítettek meg vizuálisan, méghozzá nagy sikerrel.

Dramaturgiai szempontból a Kabinet Hónapjának tökéletes lezárása volt a gimnazisták látogatása. Hiszen 10 sikeres év eltelte után úgy méltó, hogy ne csupán a múltba tekintsünk vissza, hanem a jövő felé is forduljunk, és a jövőt éppen az olyan lelkes, intelligens fiatalok fogják formálni, mint akikkel most találkozhattunk.

Székesfehérvári gimnazisták látogatása a Ruszisztikai Központban

Székesfehérvári gimnazisták látogatása a Ruszisztikai Központban

0

/

0

0

/

0