Elhunyt Vitalij Kosztomarov akadémikus

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.03.28.
Elhunyt Vitalij Kosztomarov akadémikus

2020. március 27-én elhunyt Vitalij Grigorjevics Kosztomarov nyelvész akadémikus, az orosz nyelvtudomány és az orosz nyelvoktatás korszakalkotó tudósa. Nevéhez fűződik a moszkvai Puskin Intézet alapítása 1973-ban, amelynek első rektora, 2001 óta pedig elnöke volt. Az Orosztanárok Világszövetségét is elnökölte. Nevét és tudományos munkásságát a világon minden ruszista ismeri. 

"Lezárult egy nagy korszak Kosztomarov professzor távozásával." - írta Dr. Oszipova Irina nyelvész, a magyarországi oroszoktatás meghatározó alakja. Kosztomarov professzor tudományos tevékenységének egyik kiemelkedő vonulata a nyelv- és a kultúratudomány metszetében rajzolódik ki, az ún. lingvokulturológiában, amelynek ő az egyik megalapozója. Ma már szinte elképzelhetetlen a korszerű nyelvoktatás ennek a tudományterületnek a megkerülésével. 

Vitalij Kosztomarov többször járt Magyarországon kiküldetésben. Az elmúlt bő egy évtizedben kétszer is ellátogatott a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központba. Határozott, de visszafogott személyiség volt, akinek megjelenéséből szavak nélkül is bölcsesség és megértés sugárzott. 2020. január 3-án töltötte be 90. életévét.