Egyetemisták Napja a Ruszisztikai Központban

Tatjána napi összejövetel

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.01.27.
Egyetemisták Napja a Ruszisztikai Központban

Erzsébet cárnő 1755 januárjában írta alá azt a rendeletet, amely Ivan Suvalov felterjesztése nyomán elrendelte a Moszkvai Tudományegyetem megalapítását. Kezdetben a moszkvai egyetem születésnapját ünnepelték január 25-én, Tatjána napján, majd kibővült az ünneplés apropója és az egész országban magukénak kezdték érezni ezt a napot az egyetemisták. 2005 óta kormányrendelet is rögzíti, hogy január 25. az oroszországi egyetemisták napja.

Idén január 24-én a Ruszisztikai Központ hagyományteremtő céllal beszélgetésre hívta azokat a fiatal diplomásokat vagy majdnem-diplomásokat, akik felsőfokú tanulmányaik során hosszabb-rövidebb időt töltöttek Oroszországban. Az esemény védnöke Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt, aki maga is Oroszországban szerzett diplomát a MGIMO-n.

A rendezvény nagyon hangulatosra sikerült, elindult a kapcsolatépítés a legfiatalabbak, a fiatalok és a kevésbé fiatalok között, közös projektek ötletei körvonalazódtak és újabb találkozók helyeződtek kilátásba.