Dr. Kemény László professzor az ukrajnai választásokról

2019.05.03.
Dr. Kemény László professzor az ukrajnai választásokról

Dr. Kemény László hosszú évek óta részt vesz független nemzetközi megfigyelőként a poszt-szovjet térség különböző választásain. Az ott szerzett tapasztalatait rendszeresen megosztja a Ruszisztikai Központ munkatársaival és a mesterszakos hallgatókkal. Ez történt 2019. május 2-án is.

Dr. Kemény László részt vett a tavaszi ukrajnai elnökválasztás mindkét fordulóján és szó szerint a sűrűjéből figyelte az eseményeket, ugyanis mindkét alkalommal Kijev közepén, a Függetlenség térre néző szállodákban szállt meg.

Kemény professzor rendkívül jól felépített, követhető és érdekfeszítő előadásokat szokott tartani, a magas szintű elemzői rálátást izgalmas „közelképekkel” párosítva. Mostani előadásának legérzékletesebb részei arról szóltak, hogyan igyekezett a két szavazási forduló között támogatókat találni magának Petro Porosenko leköszönő elnök Európában, Amerikában és otthon, illetve hogyan szerveződött és zajlott a második fordulót közvetlenül megelőző elnöki vita Kijev legnagyobb futballpályáján. Kemény László illusztrációnak kézi „gyártású” kampányanyagokat és nyomtatott sajtótermékeket is hozott magával. A beszámolót záró kérdések egy része a jövőre vonatkozó jóslásokat szeretett volna hallani, ám az előadó nem vállalkozott rá, pártatlanul igyekezett rávilágítani az esélyekre és minden kérdés esetében több lehetséges forgatókönyvet vázolt fel. Éppen ezért volt olyan izgalmas és tartalmas az összejövetel.