#Dosztojevszkij februárban - a nagy repülőtérátnevezési projekt

Miért ne nevezd el Dosztojevszkijről a repteredet?

Szabó Viktor | 2021.02.26.
#Dosztojevszkij februárban - a nagy repülőtérátnevezési projekt

Oroszország 2018-ban választott. Ezúttal azonban nem képviselőit és elnökét. Arról dönthettek, kiről nevezzenek el több mint 40 nemzetközi repülőteret. Az illetőnek kötődnie kellett a városhoz vagy a területhez, s több szűrőn kellett keresztülmennie.

A Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszter által levezényelt „Oroszország Nagy Nevei” versenyt a hatalom sikeresnek tekintette, hiszen sikerült néhány millió embert vitára bírni, s addig sem foglalkoztak a nem túl népszerű nyugdíjreformmal.

Szentpétervár-Pulkovo utazóközönségét azonban nem igazán mozgatta meg a verseny, amire rá is fáztak. Megesett az a csúfság, hogy a Nagy Péter által alapított város repülőtere nem nyerte el a cár nevét. A jóval aktívabb Voronyezs, ahol szintén megmérettetett Nagy Péter, mint a doni flottilla műhelyeinek alapítója, megelőzte őket szavazatszámban, s a főszabály szerint két repülőtér nem viselhette ugyanazt a „Nagy Nevet”.

Szentpétervár tehát második fordulóra kényszerült, ahol Dosztojevszkij jött ki győztesen. Az önérzetes pityeriek azonban a tervezett új név hallatán azonnal viccgyártásba kezdtek a közösségi oldalakon. Rögtön elkezdték a nagy író leghíresebb műveiről elnevezni a repülőtér különböző részegységeit, s magát a repteret Pulkovo FM-nek [értsd: Fjodor Mihajlovics]. A biztonsági ellenőrzés pl. a Bűn és bűnhődés nevet kapta, a business-class az Ördögök gyűjtőhelye lett, míg az indulóváró a Megalázottak és megszomorítottak találkozóhelye, leszállás után a közösségi közlekedésre várók a Szegény emberek, aki pedig a duty free-ben vásárol, az egész egyszerűen Félkegyelmű.

Volt olyan, aki átírta a stewardess üdvözlő szövegét: „Tisztelt utasaink, repülőgépünk sikeresen landolt Szentpétervár hős városban, a Dosztojevszkijről elnevezett Pulkovo repülőtéren. Emlékeztetjük önöket, hogy A félkegyelmű-eknek tilos elhagyni az üléseiket a gép teljes megállásáig. Először az Ördögök-et várjuk a kijáratnál a business-classról, a Szegény emberek később hagyhatják el a gépet.”

Van, akik szerint a „Dosztojevszkij” név akár magára a városra is rossz fényt vethet. Aki az északi fővárosba utazik, majd azt fogja mondani, hogy „repülünk a Megalázottakhoz és megszomorítottakhoz” vagy „a Néva partján csak Játékosok, Félkegyelműek és Ördögök laknak”. Kicsit rosszmájúan azt is felhánytorgatták, hogy Dosztojevszkij nem is Pétervár szülötte, noha életének nagy részét ott élte le, és ott is van eltemetve.

Mi ebből a tanulság? Dosztojevszkij kétségtelenül a világirodalom egyik legnagyobb alkotója volt, akiről már számos intézményt, utcát stb. elneveztek, s emléktáblák, szobrok őrzik a 140 éve elhunyt íróóriás emlékét. Azonban meg kell válogatni, mihez illik a neve és mihez nem. A Nehezen Nevelhető Kamaszok Iskola-Kommunájának – ami a februári Ruszisztikai Filmklubban szereplő Csavargók köztársasága című filmben jelent meg – kétségtelenül jó választás Dosztojevszkij neve, hiszen ő is számtalanszor nehéz sorsú, a társadalom perifériájára szorult embereket jelenített meg műveiben. Azonban Pétervár sötét, szomorú és sivár oldalának megmutatása nem feltétlenül egy „világra ablakot nyitó” repülőtér profiljába tartozik.

A pityeriek a szavazás után döbbentek rá, hogy a Vrungel kapitány kalandjai-ban elhangzottak szerint tényleg igaz: „ahogy a hajódat nevezed, úgy fog úszni a vízen”. A hatalmat láthatóan elgondolkoztatta a mémáradat, s az elnevezéseket véglegesítő elnöki rendeletből kimaradt a Pulkovo átnevezése. Egyébként az egész versenyre jellemző volt, hogy ahol túlságosan megosztotta az embereket az új elnevezés (pl. Gorno-Altajszk, Volgográd), ott végül visszakoztak a szervezők és elmaradt az átkeresztelés.

Források:
https://peterburg.center/news/peterburgskomu-aeroportu-pulkovo-ne-prisvoili-imya-pisatelya-fyodora-dostoevskogo
https://moika78.ru/news/2018-12-24/167778-pulkovo-fm-i-biznes-zal-besy-kak-shutyat-o-pereimenovanii-aeroporta/