#Dosztojevszkij áprilisban - még egyszer

Vaszilij Perov 1872-es klasszikus Dosztojevszkij-portréja új változatban

Szaniszló Orsolya | 2021.05.08.
#Dosztojevszkij áprilisban - még egyszer

A karantén ideje alatt világszerte igen kedvelté vált a képzőművészeti alkotások – festmények, szobrok – egyszerű, otthon is megtalálható kellékkel való újraalkotása. Persze ennek az egyszerű, önmagunk és mások szórakoztatását célzó mókának vannak már profi művelői is. Mivel az orosz képzőművészet bővelkedik nyersanyagban, tavaly mi is meghirdettük első ilyen jellegű játékunkat. Akkor célirányosan a rendkívül sokoldalú művészről, Alekszandr Benois-ról emlékeztünk meg születése 150. évfordulója alkalmából azzal, hogy a Leon Bakszt festette híres portréjának rekreálását kértük az orosz kultúra elkötelezett kedvelőitől. Emellett szabad folyást engedtünk a kreativitásnak és teret adtunk bármely orosz vagy szovjet festő által alkotott mű 21. századi megjelenítéséhez. Nem voltak megkötéseink, ami az eszközök, kellékek felhasználását illette. Nagy örömünkre, csodálatos és ötletes megoldások születtek. Ezen fellelkesülve, 2021-ben a játék újbóli kiírása mellett döntöttünk. A főszerep most a 200 évvel ezelőtt, 1821-ben született Fjodor Dosztojevszkijnek és a Vaszilij Perov által róla készített emblematikus portrénak jutott. Persze most is érdeklődve vártuk egyéb alkotások parafrázisait is. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a leghitelesebb Dosztojevszkij hasonmásnak Szabó Viktor kollégánk bizonyult, míg a legizgalmasabb avantgárd újraértelmezést Kanicska Szilvesztertől kaptuk.    

Perov festményének rekreációi mellett az alábbi munkák érkeztek a játék ideje alatt, április 26. és május 6. között:

  • Mihail Vrubel – Orgona (készítette Nagy Anna Lúcia)
  • Pjotr Koncsalovszkij – Orgona kosárban (készítette Szabó Viktor)
  • Alekszandr Rodcsenko plakátja: A tűz embere (készítette Tóth Judit)
  • Kazimir Malevics – Szuprematista kompozíció 1915 (készítette Nesich Philip Milan)
  • Kazimir Malevics – Fekete négyzet (készítette Kovács Ágnes)

Valamennyi pályamunkát közzétettük a Facebook oldalunkon és szavazást írtunk ki. A legtöbb szavazatot Tömő Ákos Dosztojevszkij portréja kapta, jutalma egy képzőművészeti album lett. Az eredményhirdetésre a XII. Ruszisztikai Napok záróakkordjaként került sor. Reméljük nyertesünk az albumból, megfelelő mennyiségű ihletet meríthet további képek remake-jeinek elkészítéséhez.