Beszélgetések Oroszországról

2018.11.12.
Beszélgetések Oroszországról

Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.

„Nem lelkendezhetek főállásban” Beszélgetések Oroszországról című, Gyóni Gábor által szerkesztett kötet különlegessége, hogy ezúttal nem Szvák professzor úr írásait olvashatja a nagyközönség, hanem az utóbbi négy évtizedben vele készült interjúkat.

Az eseményt a Gondolat Kiadó képviselője, Bácskai István nyitotta meg, majd az ELTE korábbi rektora, dr. Hudecz Ferenc akadémikus mutatta be a könyvet.. Kiemelte azt az érdekes történeti ívet, ami az első, 1979-es, tudományos továbbképzési ösztöndíjas hallgatóval készült beszélgetés, és az utolsó, 2018-as, az ELTE Ruszisztikai Központjának éléről leköszönő professzorral készült interjú között húzódik, s ami nem csupán egy egyéni életutat tükröz, hanem a világtörténelem, a politika és a tudomány megannyi fordulatát is.

Ezután – interjúkötethez illően – Kelen Károly újságíró folytatott beszélgetést Szvák professzor úrral. Az „interjú” igencsak kötetlen volt, hiszen fiatalkori barátok ültek egymás mellett, akik ez alkalommal éppen közönség előtt diskuráltak. Kelen Károly elsősorban arra volt kíváncsi, hogy miként működik jóbarátja szakmai közegben. Még a jelenlévő diákságot is megszólította, és megpróbálta kideríteni, hogy milyen tanár is Szvák professzor úr, de a doktoranduszok szemérmessége miatt csupán annyi derült ki, hogy „jó”. Szó volt még a katonaévekről, moszkvai utazásokról és Oroszország múltjáról-jövőjéről. Aki ennél többre kíváncsi – az járjon utána a frissen megjelent kötetben!