Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában

2018.12.20.
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

„A rövidfilm napja” oroszországi és Oroszország határain is túlterjedő, ötödik éve folyó programsorozat főszervezői (az Oroszországi Kinematográfusok Szövetsége és annak Ifjúsági Központja, a Roszkultcentr, a Nemzeti Alapítvány a Jogtulajdonosok Támogatására, valamint a CANON) első alkalommal keresték meg a Ruszisztikai Központot azzal a javaslatukkal, hogy biztosítsunk teret az általuk összegyűjtött rövidfilm-almanachok levetítésére. Az ajánlat visszautasíthatatlannak bizonyult, s az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért társszervezésével két tematikus blokk vetítését hirdettük meg.

Az első blokk a Fesztiválsikerek. „Egy mindenki ellen” címet viselte, és négy rövidfilmet vonultatott fel.Az alkotásoknak több közös nevezője is volt: a hit kérdésének kritikus vizsgálata, a már-már abszurdba hajló megközelítés, a fantasztikum megjelenítése, valamint az egyén szembenállása a társadalommal vagy egy magasabb rendű erővel. A ciklus cementje a humor volt. Egy-egy film végén spontán taps is felcsattant.

A második blokk, a Családi program. „Apák és fiúk” alkotásai tulajdonképpen mind a szülő-gyermek viszony dinamikáját vizsgálták. Az összeállítás színvonala kevésbé volt egyenletes, mint az első rövidfilm-válogatásé, mégis mindenki találhatott egy-egy elgondolkodtató momentumot a családon belüli konfliktusokról és a harmónia felé törekvésről. Karácsony előtt jól esett belefeledkezni azokba az alkotásokba, amelyek a generációs konfliktusok megoldódását ábrázolták.

A program igazi „közönségsiker” volt. A rövidfilm műfajilag rendkívül alkalmas arra, hogy egy-egy meghatározott problematikára fókuszálva, feszes tempójával 20-30 percre teljesen lebilincselje a hallgatóságot. Nálunk is ez történt: a közönség szinte együtt lélegzetta filmek ritmusára. A szünetekben pedig sütemények, pattogatott kukorica és tea mellett összeverődött társaságok beszélgettek el a filmekről és az előttünk álló újabb évről.