Benois-show - Ruszisztikai Napok

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.05.06.
Benois-show - Ruszisztikai Napok

2020. május 6-án 18.00-20.00 között lezajlott a XI. Ruszisztikai Napok harmadik virtuális összejövetele, amelyen Szabó Viktor vezetésével a 150 éve született Alekszandr Benois került a figyelem középpontjába.

Szabó Viktor hű maradt a klasszikus show műsorok hagyományaihoz. Zenei betétekkel, diavetítéssel, animációkkal tarkította Alekszandr Benois festő, publicista, művészettörténész életútjának dramatizált ismertetését, amelyben beszélgetőtársa Gyimesi Zsuzsanna volt.

Szabó Viktor izgalmas családfa-állítással indította a Benois-showt: parádés művészdinasztiáról van szó, amelynek gyökerei Németországot és Franciaországot is behálózzák. Szóba kerültek a gimnáziumi és az egyetemi évek, a Művészet Világa csoport és folyóirat, a Gyagilev-féle Orosz Balett Társulat, a művészettörténetírás cikcakkjai, a könyvillusztráció paradigmaváltása, szinháztörténeti izgalmak, az Ermitázs kiállításainak újratervezése, műemlékvédelem, és természetesen - ha szerda, akkor az orosz emigráció első hulláma.

A showból nem hiányzott a játék sem. Mészáros Zsófia beszámolt a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ festmény-rekreációs facebook játékáról. Bemutatta a Leon Bakszt Benois-ról festett híres portréjának remake-jeiből készült montázst, Szabó Viktor Repin-parafrázisát és Gyimesi Zsuzsanna Kandinszkij-imitációját, majd következtek a facebook-os "pályaművek". A legtöbb lájkot Borisz Okorokov "A béke első napja" (1975) című festményének újraalkotása kapta, amit Dr. Békési László készített.