Beindult a távműködés a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.03.24.
Beindult a távműködés a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban

A Ruszisztikai Kabinet gimnazistáknak és felnőtteknek kínált tanfolyamai március 16. óta átkerültek az online térbe. A tanfolyamok első virtuális kontakt-órái kicsit még fapadosan működtek, de a kihívás izgalma pozitívan motiválta mind az oktatókat, mind pedig a résztvevőket. A második héten technikailag megfelelő színvonalon valósultak meg a foglalkozások, és minden jel arra mutat, hogy a harmadik héten sikerülni fog újabb szintre lépni és elmondhatjuk majd, hogy magas színvonalon folytatódik az oktatás.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban az első tapasztalatok azt mutatják, hogy fantasztikus energiák és igény mozgatja az oktatási folyamat szereplőit, hogy megtalálják a módot a szellemi igények kielégítésére a koronavírus terjedése teremtette kényszerhelyzetben is. A technikai fejlődés nyújtotta lehetőségek egyrészt megkönnyebbülést hoznak, hiszen nem kell feladni számos dolgunk megvalósítását. Másrészt pozitív érzelmi hozadékuk is van, hiszen a közép- és az idősebb generáció tagjai közül sokan nyugtázhatják büszkén, hogy sikerül lépést tartani a fiatalokkal a technika kezelésében. Ráadásul csökkenni látszik a szakadék a fiatalok és a kevésbé fiatalok közti kommunikációs stratégiák között. Egyre több felől hallatszanak olyan megjegyzések, hogy végre elérkeztünk a 21. századba a bölcsészkaron is.

Központunk munkatársai egymás között is áttértek a napi virtuális kapcsolattartás magasabb szintű formáira. A telefon és e-mail mellett a Microsoft Teams nagyon jó felületnek bizonyul munkamegbeszélésekre, on-line közös munkavégzésre is. Köszönet a BTK informatikus munkatársainak a megfeszített munkáért, ami megteremtette ehhez a kereteket.