Beavató Napok a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.09.13.
Beavató Napok a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban

2020. szeptember 9-10-én sor került a hagyományos Ruszisztikás Beavató Napokra a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ szervezésében. Idén nyolc hallgató kezdi meg tanulmányait a ruszisztika mesterszakon. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ az elmúlt tíz évben változatos formákban kerített sort az új hallgatók bevezetésére a mesterszakos életmódba, illetve igyekezett megteremteni az összhangot az első és a második évfolyam hallgatói között, hogy az elkövetkezendőkben segíteni, színesíteni tudják egymás egyetemi életét. A beavatási folyamatok hol balatoni, hol visegrádi, hol budapesti "napközis" tábor formájában valósultak meg az elmúlt években. Idén a napközis változaton volt a sor.

A központ munkatársai két napba sűrítették mindazt, amit fontosnak tartottak megosztani a hallgatókkal a tanulmányok kezdetén, és mindazt, ami a tapasztalatok szerint segít jó közösséggé kovácsolódni. A szervezők megismertették a hallgatókkal a központ tevékenységi profiljait, a Ruszisztikai Kabinetet, a Fortocska Galériát, a Ruszisztikai Filmklubot, a futó kutatási projekteket, a honlapot, a facebook profilt, instagramot, youtube csatornát, a podcast terveket, és a Panorama Rossica platformot. A központ hagyományos tevékenységeinek nagy része azzal a szándékkal lett kialakítva 2009 óta, hogy a ruszisztika mesterszak képzését kiegészítse, színesítse, bővítse, hiszen a szakértővé válás hosszú és sok irányú folyamat. Ehhez mintákat ad a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ valamennyi profiljával, ezért érdemes bekapcsolódni az itt folyó életbe.    

Az idei beavatáson volt virtuális "kiállítás-alakítás", DIXIT, Fedőnevek, minikvízek, színházi teszt, barlangi mentés, és természetesen bemutatkozás. Megnéztük a központ emblematikus kisfilmjeit. Jól szórakoztunk, sokat beszélgettünk és gondolkoztunk. Megteremtődött az alap a további közös munkákhoz - mind a reális, mind a virtuális térben. Ehhez természetesen nagyban hozzájárult a ruszisztika nyírfácskájának aurája, ami 2015 óta több mint duplájára nőtt.