Az orosz világ online – A Russkiy Mir Alapítvány éves közgyűlésének első napja

Mészáros Zsófia | 2020.11.03.
Az orosz világ online – A Russkiy Mir Alapítvány éves közgyűlésének első napja

A 2007-ben alapított Russkiy Mir Alapítvány az orosz nyelv és kultúra terjesztését, egy modern Oroszország-kép kialakítását és az ország határain túl élő honfitársakkal való kapcsolattartást tűzte ki céljául. Éves közgyűlése során jeles közéleti személyiségek, a kultúra és tudomány képviselői, s nem utolsósorban az Alapítvány által működtetett, a világ szinte minden pontján megtalálható orosz központok képviselői gyűlnek össze egy-egy jelentős oroszországi városban, hogy megvitassák az alapítvány célkitűzéseihez kapcsolódó aktuális kérdéseket.

2020-ban, mint nagyon sok más, nagy léptékű nemzetközi esemény, a Russkiy Mir közgyűlése is online formátumban kerül megrendezésre. Bár az oroszországi környezet, a személyes kapcsolatok hiánya űrt hagy minden rendszeres résztvevőben, a szervezők optimisták, hiszen az online formátum lehetőséget ad, hogy programjukon az érdeklődők sokkal szélesebb köre vegyen részt, mint általában (az idei közgyűlésre például több mint háromezren regisztráltak világszerte).

Ilyen körülmények között kezdte meg munkáját a XIV. közgyűlés 2020. november 3-án. (Bár a közgyűléshez kapcsoltak több más programot is, melyek október 27-e óta folynak a virtuális térben. Ezek közül kiemelkedik a három napos ifjúsági fórum és a fiatal újságírók iskolája.) A rendezvény első hivatalos napján az alapítvány YouTube-csatornáján keresztül négy programot követhettek az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitót a Győzelem Múzeumából közvetítették, amely az idei, a második világháborúban aratott szovjet győzelem 75. évfordulójának szentelt emlékévben különös fontossággal bírt. A megnyitó szegmensei között a műsorvezetők a múzeum egy-egy tematikusan berendezett terméből jelentkeztek be. A nyitóbeszédet az alapítvány elnökségének vezetője, Vjacseszlav Nyikonov mondta, kitérve az idei év aktuális politikai és társadalmi kérdéseire, s arra, ahogyan a világjárvány az alapítvány munkáját befolyásolta. Kiemelte egy globális orosz oktatási projekt létrehozásának szükségességét a távoktatás adta körülmények között. Vjacseszlav Nyikonov mellett Oroszország legfontosabb állami és egyházi vezetői is üdvözölték a résztvevőket levélben vagy videóban, többek között Vlagyimir Putyin elnök, Mihail Misusztyin kormányfő és Kirill moszkvai pátriárka is. A munka nemzetköziségét a világ számos pontjáról érkező videóüzenetek tették kézzelfoghatóvá.

A megnyitó után a kultúra és tudomány képviselői számoltak be az utóbbi hónapok tapasztalatairól „Az orosz világ online” panel során. Olyan fontos kérdések merültek fel, mint az olvasás bizonyos módozatainak átalakulása az online térben, a járvány következtében levonható tanulságok a személyes kapcsolatok és interakciók fontosságáról, az online egyetemi oktatás és egyetemek közötti együttműködések alakulása vagy az orosz nyelv virtuális térben történő oktatásának kihívásai.

A délutáni blokkban a jövő évben 200. jubileumát ünneplő Fjodor Dosztojevszkij volt a főszereplő. Egy kerekasztal beszélgetés során a világ vezető Dosztojevszkij-kutatói és -fordítói keresték a választ arra a kérdésre, hogy miért örvend még ma is nagy népszerűségnek a 19. századi író. Egyesek a Dosztojevszkij életmű aspektusainak kimeríthetetlenségéről beszéltek, mások arra reflektáltak, hogy Dosztojevszkij a krízishelyzetek krónikásaként minden ilyen szituációban újraolvasható és újraértelmezhető (például a járvány során Raszkolnyikov bezártságához hasonlíthat a mi bezártságunk és egyedüllétünk). Ezt illusztrálhatja, hogy a tudományosság és az olvasók is egyes időszakokban más és más Dosztojevszkij művek felé fordulnak – éppen azok felé, amik az adott helyzetben a korszellemnek megfelelően megszólítják őket.

A nap programjából a kultúra sem maradhatott ki. A kerekasztal után a Russkiy Mir tévécsatornájának „Múzeummánia” című sorozata mutatta be az ez alkalomra készített adását „Dosztojevszkij Pétervárja” címmel, melyben az idegenvezetők Pétervár utcáit járva helyezték el az irodalmi térképen Dosztojevszkij életét és életművét. Kifejezetten érdekes volt a Dosztojevszkij-textuson keresztül ráismerni Pétervár reális városképre, s a városképen keresztül mélyebb betekintést nyerni Dosztojevszkij és hősei lelkivilágába.

A közgyűlés november 10-ig tart a Russkiy Mir YouTube-csatornáján, s programjai olyan témákat fognak még feldolgozni, mint a digitális érában végzett tanári és ismeretterjesztői munka különböző aspektusai, az orosz emigráció első hulláma, vagy a vallások közötti dialógus a virtuális térben.