Az Orosz Tudomány Napja 2022 – Természeti és társadalmi kataklizmák

Megjelent a Szláv Történeti és Filológiai Társaság új tanulmánykötete

Szabó Viktor | 2022.02.08.
Az Orosz Tudomány Napja 2022 – Természeti és társadalmi kataklizmák

Oroszországban 1999 óta ünneplik az Orosz Tudomány Napját, amely az Orosz Tudományos Akadémia 1724-es megalapításának napjára, február 8-ára esik.

Idén a Szláv Történeti és Filológiai Társaság Szabó Tünde és Szili Sándor által szerkesztett, frissen megjelent tanulmánykötetével emlékezünk a jeles napra. A kötet a magyarországi szlavisztika 13 kutatójának 12 tanulmányát tartalmazza, amelyek a 2021. június 26-án megtartott online felolvasóülésen elhangzott előadásokból születtek.

A Hagyomány és megújulás a szláv népek történelmében és kultúrájában című konferenciasorozat XI. összejövetelének központi témája az elmúlt évek járványhelyzetére is reflektálva a természeti és társadalmi kataklizmák történeti és filológiai szempontú elemzése volt.

Az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ részéről központunk korábbi tudományos segédmunkatársa, Szaniszló Orsolya a himlő elleni védőoltás II. Katalin kori alkalmazásáról írt, Szabó Viktor tudományos segédmunkatárs pedig az oroszországi polgárháborúval együtt járó epidémiai katasztrófát elemezte írásában. A Budapesti Metropolitan Egyetem főiskolai docense, valamint a ruszisztika mesterszak alumnája, Szálkai Kinga a liszenkói genetika tudományromboló hatásának bemutatásával járult hozzá a kötethez.

A Természeti és társadalmi kataklizmák tanulmánykötet elektronikus verziója elérhető itt.