Az orosz emigráció első hulláma: életstratégiák - kiállításmegnyitó

Új kiállítás nyílt a Fortocska Galériában

Szaniszló Orsolya, Szabó Viktor | 2021.10.01.
Az orosz emigráció első hulláma: életstratégiák - kiállításmegnyitó

Szeptember utolsó péntekjén a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ immár 11. alkalommal vett részt a Kutatók Éjszakája országos programsorozatában. Idén a rendezvény központi témája a sakk és az emigráció volt, s az este nyitóprogramjaként ez utóbbihoz kötődő új kiállítás nyílt a Fortocska Galériában.  

A hét folyamán nagy munka zajlott a Főépület második emeletének északi folyosóján. A Fortocska Galériába ugyanis új kiállítás költözött. A kiállítótérben 2009-es létrehozása óra, évente legalább egy alkalommal új tárlat nyílt. A mostani kiállítás az orosz emigráció első hullámának Magyarországon kevésbé ismert jeles képviselői közül mutat be néhányat. A kutatási téma ötlete 2019 őszén született meg, mikor az Európai Orosz Központok krakkói találkozóján a Russzkij Mir Alapítvány 2020-as programjavaslatai között felmerült az orosz emigráció első hullámának (egészen pontosan a krími evakuálás) 100 éves évfordulójáról való megemlékezés. Ebből bontakozott ki egy nemzetközi tudományos konferenciasorozat terve, amely az első emigrációs hullám jellegzetességeit, szereplőit és az Orosz Külföld életét helyezte fókuszba. A járványügyi helyzetből adódóan heti rendszerességgel online portrésorozattal jelentkeztünk, amelyek szereplői egy előzetesen összeállított 3000 fős adatbázisból kerültek kiválasztásra. A 2020–2021-es tavaszi félévben közismereti kurzus épült a kutatásra, ahol egy-egy foglalkozási kör jeles és kevésbé ismert képviselőinek életútját mutatták be a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ munkatársai. Ennek az immár két éve zajló projektnek a lenyomata a mostani kiállításunk, ami 16 tablóból és 16 portréfotóból áll. A bemutatásra kiválasztott három nő és tizenhárom férfi között fellelhetők politikusok, katonák, tudósok, írók, költők, valamint képző- és előadóművészek.

A kiállítás kivitelezése, a Galéria történetében immár negyedik alkalommal, mesterszakos hallgatók és a Központ munkatársainak közös munkájaként, „kalákában” valósult meg.

A kiállítás létrejöttét Russzkij Mir Alapítványhoz benyújtott nyertes projektpályázatunk segítette.