Az Év Oroszdolgazata 2018 pályázat díjazottjai

2018.12.09.
Az Év Oroszdolgazata 2018 pályázat díjazottjai

2018. december 7-én tizenkettedik alkalommal került kihirdetésre, hogy 2018-ban ki írta a legjobb dolgozatot az országban orosz vonatkozású témában, aktív hallgatói státuszban. A díjátadó ünnepség formája 2015-ben újult meg. Azóta az eredményhirdetést a beadott pályázatok szóbeli prezentációja előzi meg.

Ez a megoldás azért nagyon érdekes, mert a jelenlévők részletes körképet kapnak arról, hogy a fiatalokat  éppen milyen tudományos témakörök foglalkoztatják országszerte. Másrészt sokszor kiderül, hogy aki írásban nem olyan meggyőző, az szóban lehengerlő tud lenni. És persze néha az ellenkezője is előfordulhat. Éppen ez teszi izgalmassá a rendezvényt. 

2018 pályázatainak  különlegessége abban állt, hogy négy dolgozat is 9 pontot kapott a bírálóktól, ami azt jelenti, hogy hazai publikálásra érett, eredeti meglátásokat felsorakoztató munkákról van szó. 

A díjakat, mint mindig, Havas Ferenc professor emeritus, az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért kuratóriumának tagja adta át. Idén a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ is megtámogatta a díjazást. 

A programot a november 29–30-án Jekatyerinburgban lezajlott "Homo sovieticus: pro et contra" című tudományos konferencia eredményeinek összefoglalója zárta, amelyen Gyimesi Zsuzsanna, Schiller Erzsébet és Szabó Viktor képviselte Magyarországot.

Íme a pályázat eredményei:

DICSÉRETBEN RÉSZESÜLŐK 

Bodor Jázmin (ELTE BTK): A szöveg, a zeneiség és a színek kapcsolata Kandinszkij Hangok című könyvében
Témavezető: Dr. Gyöngyösi Mária

Dancs Réka (ELTE BTK): Az avantgárd egyik szemüvege. Orosz avantgárd festők állatábrázolásai
Témavezető: Dr. Gyimesi Zsuzsanna

KÜLÖNDÍJ

Dinnyés Patrik (Esterházy Károly Egyetem): Az első levélváltás II. Katalin orosz cárnő és II. József német-római császár között
Témavezető: Dr. Gebei Sándor

II. DÍJ (két díjazott)

Igari Léna (ELTE BTK): A pravoszláv eszkatológiai tanítások hatása az orosz történelemben
Témavezető: Dr. Filippov Szergej

Juracsek Kata (ELTE BTK): A mindennapiság poétikája Csehov prózájában
Témavezető: Dr. Kroó Katalin

I. DÍJ 

Saáry Gábor Levente (Pécsi Tudományegyetem): A magyar gépkocsizó gyalogság létrejötte és szerepe a Szovjetunió elleni hadműveletekben
Témavezető: Dr. Bebesi György