Alekszandr Nyevszkij 800 – a XII. Ruszisztikai Napok kiemelt rendezvénye

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.05.10.
Alekszandr Nyevszkij 800 – a XII. Ruszisztikai Napok kiemelt rendezvénye

2021. május 4–6. között lezajlottak a XII. Ruszisztikai Napok. A kiemelt rendezvény Alekszandr Nyevszkij születésének 800. évfordulója előtt tisztelgett.

Május 5-én 12.00 órakor Alekszandr Nyevszkij vlagyimiri nagyfejedelem születésének 800. évfordulójáról emlékeztünk meg egy új műfaj, hallgatói forgószínpad keretei között. A Ruszisztikai Napokon hagyományosan a ruszisztikás hallgatók vernisszázst rendeznek a Trefort-kertben, mivel azonban idén az online formátum ezt nem tette lehetővé, új formát találtunk ki a hallgatók aktivizálására. Így született meg a virtuális forgószínpad ötlete.

Alekszandr Nyevszkij neve legalább a Csúd-tavon lezajlott 1242-es Jégcsatának köszönhetően hazánkban is ismerős a történelemórákról. Politikai tevékenységének újszerű, jellegzetes vonása volt az orosz fejedelemségek kiegyensúlyozottságra törekvő pozícionálása Nyugat és Kelet között, ami a mai napig releváns problémakörnek számít Oroszország vonatkozásában.

A vlagyimiri nagyfejedelem XX. századi emlékezetének Szergej Eizenstein „Jégmezők lovagja” (1939) című játékfilmje adta meg az alaphangot, ami Magyarországon is kultikus alkotássá vált. XXI. századi emlékezetének pedig a 2008-as „Oroszország neve” című oroszországi TV-show szabta meg az irányt, amelynek győztese Alekszandr Nyevszkij lett. Mindezekről – s még családfáról, hagiográfiáról, szentté avatásról, templomokról, krónikai emlékezetről – szó volt a hallgatói forgószínpadon, ami 12 mesterszakos egyetemista összefogásában valósult meg, 12 minifelvonásban.