A Tri Kvadrata Kiadó és Szergej Miturics újra jött, látott, győzött

2019.05.06.
A Tri Kvadrata Kiadó és Szergej Miturics újra jött, látott, győzött

2019. május 4-én Szergej Miturics, a moszkvai Tri Kvadrata Kiadó igazgatója a Ruszisztikai Központ és az éppen soron lévő metodikai szombat vendége volt, amelyet – mint mindig –Oszipova Irina vezetett.

Szergej Miturics kiadója, saját bevallása szerint, kicsi és különleges. Intellektuális élmény hallgatni őt és nézegetni a kiadó színes, kívülről-belülről izgalmas kiadványait. Egyik új sorozatuknak („Oroszország művészeti kincsei”, „Художественные сокровища России”) az a célja, hogy az ország távoli helyein lévő múzeumokban olyan kiállítási tárgyakra leljenek, amelyek nem csak régészeti és történeti, hanem művészettörténeti szempontból is különlegesen érdekesek, ám a szakma figyelmét eddig elkerülték. A válogatás minőségét emeli, hogy Szergej Miturics aktív képzőművész, az volt az édesapja és az lett fia is, akivel közösen vezetik a kiadót. 

Pjotr Miturics, az apa az 1920-as évek vezető futurista művészei közé tartozott, akinek az életművét feldolgozó albumot is bemutatta Szergej Miturics a jelenlévőknek. 

Nem kevésbé érdekes és izgalmas kiadványsorozat a közelmúlt nyelvhasználatának elemzései alapján összeállított szótárak sora, amelyekben a normává váló szlengtől a mémekig minden megtalálható. A legfrissebb kiadvány 2015-16 nyelvhasználatát dolgozza fel.

A metodikai szombat és a könyvbemutató méltó indítása volt a "Május a kabinet hónapja" című rendezvénysorozatnak, amely a kabinet működésének 10 éves évfordulója előtt tiszteleg tíz különleges programmal.