A történelmi párbeszéd jegyében rendeztek konferenciát Volgográdban

Ur Máté | 2019.11.08.
A történelmi párbeszéd jegyében rendeztek konferenciát Volgográdban

Az oroszországi Volgográdban október 31. és november 1. között rendeztek nemzetközi konferenciát „Párbeszéd a Volgán: Béke és kölcsönös megértés a 21. században címmel”. Az oktatási és társadalmi együttműködéseket előtérbe helyező diplomáciai fórumra 48 országból érkeztek résztvevők.

A többek között a Volgográdi Állami Egyetem épületében tartott esemény szervezéséhez első alkalommal csatlakozott az Eleonora Mitrofanova által vezetett Rossotrudnichestvo, amely a New Generation elnevezésű ösztöndíjprogram keretében számos külföldi fiatalnak biztosította a részvételt. A két nap alatt számos kerekasztal-beszélgetésre is sor került, köztük olyan témákról mint a nemzetközi kapcsolatok jövője, a kölcsönös párbeszédben rejlő lehetőségek és kihívások, Németország és Oroszország viszonya a világpolitikában, valamint a fiatal gazdasági és politikai vezetők előtt álló megoldandó feladatok. A humanitárius kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva a konferencia kiemelten foglakozott a testvérvárosi kapcsolatokkal és az azokban rejlő potenciális előnyokkel. A program keretében Volgográd városa, valamint a nagy-britanniai Coventry ünnepélyesen erősítették meg azt a több mint 70 éve tartó együttműködést, amely még a II. világháború legnehezebb éveiben köttetett. A fórum nem csak a világ vezető gazdasági és politikai szakemberei számára biztosított lehetőséget az eszmecserére, de a már említett New Generation programban résztvevő ösztöndíjasok számára is. A fiatalok amellett, hogy megismerhették az egykori Sztálingrád történelmi jelentőségű helyeit, köztük a Mamajev-kurgánt, vagy a Pavlov-házat, melyek alapján megvitathatták a történelmi emlékezet, annak megerősítése, vagy adott esetben relativizálása kapcsán felmerült kérdéseket, személyesen találkozhattak a Rossotrudnichestvo elnökével, Eleonora Mitrofanovával, valamint az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumának Információs és Sajtóosztályának vezetőjével, Maria Zaharovával is. A programból természetesen a Nagy Honvédő Háborúnak és a sztálingrádi csatának emléket állító Volga-parti múzeum meglátogatása, valamint a II. világháború hőseinek emléket állító örökmécses megkoszorúzása sem maradhatott el.

Szerző: Ur Máté, a Papageno című kulturális periodika szerkesztője, újságíró, a ruszisztika mesterszak egykori hallgatója