A nőnapi ünnepségsorozat lett a tavaszi nem-virtuális programjaink záróakkordja

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.03.13.
A nőnapi ünnepségsorozat lett a tavaszi nem-virtuális programjaink záróakkordja

Idén úgy alakult, hogy a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ egész programsorozattal ünnepelte a Nemzetközi Nőnapot, pedig Magyarországon ennek a hagyománya egyre inkább elhalványul, és persze nem számít nemzeti ünnepnek, mint Oroszországban. Ám megünnepelni többszörösen is nagyon jó. Egyrészt a tavasz kezdetét is megerősíti, másrészt főszerephez jutnak a szép virágok, harmadrészt a nemek közti egyenrangúságra való törekvés mellett is jól esik egy kis megkülönböztetett figyelem. 

Március 6-án a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság az Orosz Kulturális Központtal közösen, az Orosz Kulturális Központban ünnepelte meg a Nőnapot. A jelenlévőket Gilyán György, a MOMBT elnöke, és E.A. Szokolov, a budapesti Orosz Kulturális Központ új igazgatója köszöntötte. Villányi Eszter zenetudós Marina Cvetajeva költő életműve előtt tisztelgő műsorával kezdődött az ünnepség, amelyen fellépett Farkas Erzsébet énekművész, Máriás Zsolt zongoraművész és Korponai Dorottya színművész. Cvetajeva életművét Nagy István irodalomtörténész, a magyarországi Cvetajeva-kutatás legkiemelkedőbb képviselője vezette fel.

Március 7-én, a ruszisztikai központ esedékes metodikai szombatján ének- és gitárszóval köszöntötte a résztvevőket a hazai középiskolai oroszoktatás legendás alakja, Somfai István. A szakmódszertani szeminárium témáját Oszipova Irina - a rá jellemző kifinomultsággal, derűvel és szaktudással - szintén hozzáigazította a Nőnaphoz: az orosz nyelv ún. feminitivusairól beszélt.

Március 9-én a ruszisztikai kabinetben a gimnazista korosztály is belebotlott a Nemzetközi Nőnap oroszországi nimbuszába. Az érettségi előkészítő tanfolyamon a jeles nap történelmi gyökereiről és mai ünneplésének különböző nemzeti változatairól volt szó.

Március 11-én a Ruszisztikai Filmklub női sorsokat fókuszba helyező sorozatában az "Intergyevocska" című film került levetítésre. Ám nem csak a film tematikája irányította a figyelmet a nőkre, hanem a filmklub egyik törzstagja, Tömő Ákos történész hallgató is, aki kreatív módon köszöntötet a női résztvevőket: híres orosz nőkről szóló információkba "csomagolt" édességgel lepett meg mindenkit.

Ezzel egyelőre félbeszakadt a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ idei, személyes jelenlétet lehetővé tevő programjainak sora, ugyanis március 12-től az ELTE bezárta épületeit a koronavírus terjedése elleni védekezés jegyében. Az on-line térben viszont fokozni fogjuk aktivitásunkat, úgyhogy kövessék figyelemmel honlapunkat, Facebook oldalunkat és Instagramunkat. Ugyanakkor reméljük, rövidesen újra lehetőség lesz a személyes találkozásra is.