„A gyöngy azé, aki megműveli!”

A Pesti Színház Bíborsziget című előadása

2019.02.07.
„A gyöngy azé, aki megműveli!”

2019. februári 5-én elérkezett a Színház Évéhez kapcsolódó rendezvénysorozatunk második estéje: oktatók, kollégák és hallgatók együtt látogatták meg a Pesti Színházat, hogy megtekintsék Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabjának bizonyos mértékig átírt változatát.

A műsor kis késéssel kezdődött, ugyanis az egyik színész, Varju Kálmán az utolsó pillanatban lebetegedett, s maga a rendező, Hegedűs D. Géza vállalta magára, hogy egy szövegkönyv segítségével beugrik a helyére. A szerepcsere tulajdonképpen nem billentette ki az előadást az egyensúlyából, hiszen egyébként is dominált benne a színházi próbafolyamat elejére jellemző káosz és fejetlenség. Talán ez volt a legmarkánsabb különbség Bulgakov eredeti darabjához képest: míg ott a színházi próba megkezdése és a cenzor érkezése csupán keretbe foglal egy a forradalom történetét fricskával parafrazáló előadást, addig Hegedűs D. Géza rendezésében a főszereplő maga a társulat, aminek tagjai az új darab főpróbáján csetlenek-botlanak, ripacskodnak, próbálkoznak megformálni az új szerepet.

Kis csoportunk tagjait megosztotta az előadás, de annyiban mindenki egyetértett, hogy az eddig számunkra ismeretlen Bulgakov-darabbal érdemes lesz a jövőben közelebbi ismeretségbe kerülni, már csak azért is, hogy nyomára jussunk a darabban olyan erős történelmi áthallások eredetijeinek.