90 éve hunyt el Vlagyimir Majakovszkij

Mészáros Zsófia | 2020.04.14.
90 éve hunyt el Vlagyimir Majakovszkij

90 éve, 1930. április 14-én vetett véget életének az orosz futurizmus egyik vezéralakja, a kiváló író és képzőművész, Vlagyimir Majakovszkij. Halála idején 37 éves volt, magánéletében és szakmai pályáján egyaránt komoly nehézségekkel küzdött.

Ugyan Magyarországon az államszocializmus időszakának kultusz-építő tevékenysége miatt Majakovszkij alakjának, művészetének és történelmi szerepének megítélése igencsak széles skálán mozog, Oroszországban ma is nagy népszerűségnek örvend. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a költőt minden nemzedék újra felfedezi magának. A hatvanas évek generációja például Majakovszkij frissen avatott moszkvai szobránál tartott felolvasásokat. A rendszerváltás generációja pedig a költő Lubjanka utcai lakását a Vlagyimir Tatlin által készített, A III. Internacionálé emlékműve címet viselő installáció szerkezetét alapul véve alakította át egy összművészeti, a költő ars poeticáját és szellemiségét tükröző alkotás-múzeummá.

A mai szomorú évfordulón ugyan nem rendezték meg a szokásos megemlékezést és koszorúzást az említett szobornál, de a Majakovszkij Múzeum több virtuális kiállítással próbál megemlékezni a futuristáról.

Oldalunk Majakovszkij egy kevéssé ismert oldalának megmutatásával idézi meg a művész alakját. Majakovszkij költészetét mindenki ismeri, s a legtöbben találkoztak már képzőművészeti alkotásaival is (ha mással nem, a ROSZTA ablakokkal szinte bizonyosan). Az kevésbé közismert, hogy Majakovszkij előadói babérokra is tört. Gyakran szavalta saját verseit, s Vlagyimir Majakovszkij című én-drámájának főszerepét is (természetesen) maga játszotta. Az 1910-es években terjedő mozi műfaja pedig egyenesen magával ragadta. Több film készítésében részt vett íróként, rendezőként, színészként. A Filmbe zárva című filmben a Lili Brik által játszott, a mozivászonról lelépő balett-táncosnő szerelmét alakította, míg A kisasszony és a huligánban egy vidéki tanítónőbe beleszerető egyszerű, de tragikus sorsú fiatalembert elevenítette meg. Míg az első filmnek csupán részletei maradtak fenn, addig a második teljes terjedelmében elérhető. Mindkettőt ajánljuk Majakovszkij kedvelőinek és a némafilm szerelmeseinek.