2020 első metodikai szombatjai

Жужанна Димеши | 2020.02.09.
2020 első metodikai szombatjai

A metodikai szombatok magyarországi orosztanárok számára hirdetett metodikai mesterkurzusok, melyek a Ruszisztikai Kabinet szervezésében valósulnak meg szombati napokon, havi rendszerességgel, immár tíz éve. Az alkalmakra az ország minden részéből érkeznek tanárok, bár a résztvevők nagy része természetesen Budapesten dolgozik. A mesterkurzusokon valaha megfordultak száma már 100 fölött jár, az egyes alkalmakon pedig körülbelül 20-30 fő van jelen.

A 2020-as év első metszombatjára január 10-én került sor, kivételesen pénteki napon. A Ruszisztikai Kabinet ugyanis e napon látott vendégül oroszországi egyetemekről érkezett szakértőket. Moszkvából L. Kovtun, Szentpétervárról I. Iljicsjeva, míg Tulából V. Andrejev érkezett Budapestre. A rendezvény az Orosz Kulturális Központ támogatásával valósult meg. Az előadókat abból a célból hívták meg, hogy a Budapesten rendezett EDUCATIO 2020 expón az oroszországi felsőoktatást népszerűsítsék. A Ruszisztikai Kabinetben pedig az orosz nyelv oktatási metodológiájához kapcsolódó aktuális kihívásokról beszéltek.

Az év második metszombatja hagyományosan valóban szombati napon került megrendezésre. Február 1-én a számnevek tanítási módszereinek kérdései voltak terítéken. Úgy tűnik, hogy ez a téma megunhatatlan azok számára, akiknek magyar az anyanyelve. A szeminárium témája volt továbbá az orosz OKTV első fordulójának tapasztalata is. A tanárok értékelései alapján meg lehet állapítani, hogy a magyar középiskolások orosz nyelvismerete jó, és a tanulók kifejezetten lelkesen állnak az orosz nyelv tanulásához. A mesterkurzust, mint mindig, a hazai orosz nyelvkönyvek és segédletek sokaságának szerzője, dr. Oszipova Irina vezette.

2020. február 7-én zajlott le az orosz OKTV második fordulója, amelyen az ország 25 legjobb tanulója vett részt. A zsűri elnöke dr. Oszipova Irina volt, a tagok között pedig ott volt a Ruszisztikai Kabinet vezetője, dr. Gyimesi Zsuzsanna is.