2019 a Színház Éve Oroszországban

2019.01.26.
2019 a Színház Éve Oroszországban

A Ruszisztikai Központban örömteli izgalmat keltett, hogy 2019-et a Színház Évének kiáltották ki Oroszországban. Ezt a motivációt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a kortárs hazai és külföldi színházi élet követése és élvezete a Ruszisztikai Központban szinte kötelező. Így hát meghirdetésre került a „Minden hónapban nézz meg egy orosz darabot” című akció.

Az akció egyik célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az orosz drámairodalom kortárs magyar interpretációira. A másik cél pedig a közös művelődés, szórakozás és közösségépítés a Ruszisztikai Központ belső és külső köreiben. Olyan széles a választék a budapesti színházakban orosz darabokból, hogy egy évbe nem is fog beleférni valamennyi előadás megtekintése.

A januári választás a Katona József Színházban bemutatott Borisz Godunov című előadásra esett, amelyet Alekszandr Puskin műve alapján Zsámbéki Gábor állított színpadra. Az előadás sokakban keltett zavaros érzéseket. Talán éppen ez volt az alkotók szándéka, hiszen a darabban az orosz történelem ún. zavaros időszaka van megidézve, kihangsúlyozva, hogy a mindenkori hatalom és a nép viszonyrendszere sok korszakban volt átláthatatlan és zavart keltő.

A februári célpont a Pesti Színház és Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabja. Márciusban a Radnóti Színház és Alekszandr Osztrovszkij következik. Aki szeretne csatlakozni a színház-odüsszeiához, jelentkezzen a ruszisztika@btk.elte.hu címen.