120 éve született Szergej Obrazcov bábművész

A 20. századi európai bábszínház kultúra kulcsfigurája

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.07.05.
120 éve született Szergej Obrazcov bábművész

Szergej Obrazcov a 20. századi európai bábművészet egyedülálló alakja, iskolateremtő és hagyománytisztelő személyiség, akinek egész életét kitöltötte a bábozás. Beutazta az egész világot - társulatával épp úgy, mint egyszemélyes előadásaival. Magyarországon is ismerték és szerették, minden jelentősebb könyvét lefordították és kiadták . Egyszerre volt professzionális és gyermekien üde világlátású. Szeretetteljes humor és megbocsátó irónia jellemezte alkotásait - mind magukat a bábokat, mind pedig a színrevitelt.

2019-ben, a Színház Évében a Fortocska Galéria színháztörténeti kiállításán egy tabló az Obrazcov Bábszínháznak lett szentelve.

2020-ban Mészáros Klaudia egyetemi hallgató Obrazcovot választotta témául a Fiatal Ruszisták II. Prezentációs Kupáján való fellépéshez, amivel III. díjat nyert.

2021-ben Mészáros Klaudia alapszakos szakdolgozatot írt Szergej Obrazcov munkásságának elemzéséből Gyimesi Zsuzsanna témavezetésével.

Ezekkel a fontos munkákkal tiszteleg a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ Szergej Obrazcov emléke előtt 120 éves jubileuma alkalmából.