Анна Хан и софросюне

Заседание в память об Анне Хан

Gyimesi Zsuzsanna | 2019.11.25.
Анна Хан и софросюне

22 ноября 2019 г. в Библиотеке им. Дюлы Секфю состоялось заседание в память о замечательном литературоведе.русисте, бывшем руководителе докторской программы «Русская литература и культура между Востоком и Западом» Университета им. Лоранда Этвеша, доценте Анне Хан. На заседании прозвучало 19 выступлений в 5 тематических блоках. Оказало своим присутствием честь памяти ушедшей из жизни 16 октября 2019 г.около ста посетителей. Заседание было инициировано и организовано докторантками Анны Хан Каталиной Эгереш и Жужанной Димеши.

Выдающийся поэт и эстет-русисти Акош Силади в своем выступлении связывал деятельность Анны Хан  с понятием софросюне.

  

Вводное слово д-р Ж.Димеши

Ez az emlékülés Han Anna tanítványainak, szűkebb értelemben véve egykori doktoranduszainak, még szűkebb értelemben Egeres Katalin és az én kezdeményezésemre született meg. Egeres Katalin a Corvinus Egyetem oktatója, én Gyimesi Zsuzsanna vagyok, az ELTE BTK Ruszisztikai Központjának a vezetője.

Az emlékülés tervezésekor a teljesség és a tökéletesség iránti igény vezérelt bennünket, ami Han Anna mellett ivódott belénk és szilárdult meg bennünk. Megtanultuk tőle, hogy ezek ugyan elérhetetlen célok, mégis törekedni kell rájuk. Megtanultuk tőle azt is, hogy a teljesség elérésének reménye csak sok nézőpont összevonásából tud táplálkozni. Ezért az emlékmozaikok összegyűjtése érdekében széles körben megszólítottuk Han Anna ismerőit, tisztelőit, bízva abban, hogy a sok részletből összeáll egy komplex portré, ami sejteni engedi a teljességet – nem kifejezetten a szakember, hanem a magánember szélesebb spektrumában, ami Han Anna esetében különösen szorosan, lényegében elválaszthatatlan módon összeforrt.

Az emlékülés ötletére nagyon sokan és nagyon gyorsan reagáltak pozitívan. Mindenkinek teret engedtünk, aki felajánlotta közreműködését, mert úgy gondoljuk, hogy ez az emlékülés első sorban nekünk, itt maradóknak fontos, és akiből kikívánkozik valami, azt figyelmesen meg kell hallgatni – ahogy Han Anna óráin ezt megszoktuk. Napok alatt annyi felszólaló jelentkezett, hogy elmondhatom, ez a mai esemény méltó lesz Han Anna legendás szemináriumaihoz: fajsúlyos lesz és hosszú, de minden percében jelentős. Ezért kérem a tisztelt jelenlévők türelmét és kitartását, és bízom benne, hogy mindenki feltöltődve, felemelő érzésekkel fog az esemény végén távozni.

Számos felszólalás szövegét előre megkaptuk, ami nagyban segítette, hogy jól megragadható logikai ívet adjunk az emlékülésnek. A cél az volt, hogy Han Anna szakmai formálódásának és életútjának legfontosabb szakaszai megelevenedjenek. Ennek megfelelően öt blokkban fognak elhangzani gondolatok, amelyek megidézik a diákéveket, a pályakezdést, majd a szakmai kiteljesedést, földrajzilag pedig Szegedet, Dombóvárt és Budapestet. A beérkezett szövegek míves, csiszolt írások, amelyekben visszaköszön Han Anna mindannyiunk által jól ismert szöveg-tisztelete és szöveg-alázata.

Az emlékülést rövid audiovizuális bejátszásokkal fogjuk színesíteni a tematikus egységek között, hogy segítsük a szövegek befogadását.

Engedjék meg, hogy némiképp tiszteletlen módon a felszólalások sorát a doktoranduszok, tanítványok blokkjával indítsuk. Tudjuk, hogy ezért nem kapnánk dicséretet Han Annától. Én magam az elmúlt bő három évtized alatt többször megkaptam a Tanárnőtől, hogy „Zsuzsa, maga szemtelen.” Jó lenne újra hallani tőle ezt a szemrehányást. Így hát elindítom a doktoranduszi blokkot.


Программа заседания в память об Анне Хан

22 ноября 2019 г.,15:30  ч., Библиотека им. Д. Секфю Историко-филологического факультета Университета им. Лоранда Этвеша 

Вступительное слово, обявление программы (Ж. Димеши)

 1. Бывшие докторанты:
 1. Жужанна Димеши
 2. Мария Бузаш
 3. Наталья Сависко (прочитает текст Богдан Завалный)

Фотопрезентация 1.

 1. Студенческие годы:
 1. Янош Келемен - философ, академик
 2. Эдит Саламин - лингвитс
 3. Петер Шимончич - лингвитс

Фотопрезентация 2.

 1. Начало профессиональной жизни:
 1. Д-р Жужанна Борка Шухайдане от имени бывших одноклассников средней школы г. Домбовар
 2. Ибоя Тар - филолог по античности
 3. Ибоя Баги - литературовед

Видеоролик

 1. Профессиональное сообщество в Будапеште:
 1. Агнеш Дуккон - литературовед, professor emeritus
 2. Акош Силади - поэт, эстет
 3. Kiss Ilona - литературовед (прочитает текст Юдит Тромбиташ)
 4. Каталина Хорват - лингвист

Фотопрезентация 3.

 1. От имени Университета им. Лоранда Этвеша
 1. Жужа Хетени - литературовед, профессор
 2. Мария Дьендьеши - литературовед, заведующая кафедрой русского языка и литературы
 3. Лена Силард - литературовед, профессор  (прочитает текст Дениз Атанасова-Соколова)
 4. Виктория Лебович - лингвитс, переводчик, синхронный переводчик
 5. Дьердь золтан Йожа - литературовед

Фотопрезентация 4.

 1. Свободные размышления:
 1. Чаба Шарняи - литературовед