#Ruszisztikai Filmklub májusban – extrákkal

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.05.11.
#Ruszisztikai Filmklub májusban – extrákkal

Május 5-én 18 órakor sor került a Ruszisztikai Filmklub májusi összejövetelére, ahol három alkotó, Szergej Eizenstein, Grigorij Csuhraj és Jurij Kara körül forgott a beszélgetés.

Először Geréb Anna filmtörténész beszélt Szergej  Eizensteinről és a „Jégmezők lovagja” című-alkotásról, részletesen és érdekesen, kulisszatitkokról is lerántva a leplet. Mint minden előadásán, Geréb Anna most is mutatott a hallgatóságnak olyan fénykép-ritkaságokat, amelyek csak az ő magángyűjteményében lelhetők fel.

A jubileumok jegyében Gyimesi Zsuzsanna Grigorij Csuhraj filmrendező életútjáról tartott előadást, aki 100 évvel ezelőtt született. A „Ballada a katonáról” (1959) című örökérvényű filmremeke nemcsak a XX. század második felében vette le a lábáról a hazai közönséget, hanem megszólítja a mai fiatalokat is. Csuhraj nagy rajongója volt Magyarországnak, pedig első idevezető útján, 1945-ben Pápa mellett súlyosan megsebesült. Ennek ellenére beleszeretett hazánkba és az 1960-as években rendszeresen idelátogatott. Geréb Anna fotóarchívumából előkerült egy olyan fénykép is, amelyen Anna Csuhrajjal beszélget a rendező moszkvai lakásán. Pedig nem is kicsi a világ!

A beszélgetés harmadik felvonásában Szabó Viktor vezette elő a „Másnap háború volt” (r.: Jurij Kara, 1987) című játékfilmet, ami a Ruszisztikai Filmklub „Kamaszkor és felnőttkor küszöbén” című sorozatának utolsó előtti darabja. Az 1940-ben játszódó történet drámai erejét nem a II. világháború fenyegetése, hanem az állami ideológia és az emberségesség alapjai között feszülő ellentmondás adta, aminek legérzékenyebb detektorai és éppen ezért legvédtelenebb áldozatai a kamaszok.