Nagy helyesírási verseny orosz nyelvből

2019.04.15.
Nagy helyesírási verseny orosz nyelvből

2019. április 13-án szombaton lezajlott az egész világon ugyanabban az időpontban megrendezésre kerülő orosz helyesírási verseny. Idén 16. alkalommal rendezte meg az akciót az Orosz Föderáció, mintegy 150 helyszínen, a világ 81 országában.

 Magyarországon másodszor lehetett csatlakozni a versenyhez. A helyszínt idén is az ELTE BTK biztosította a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ és a budapesti Orosz Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően.

Ebben az évben két kategóriában lehetett versenyezni. Külön tesztelhették helyesírási ismereteiket az orosz anyanyelvűek és az oroszt idegen nyelvként tanulók. A diktáláshoz tavaly Guzel Jahina kortárs írónő regényéből, idén pedig Pável Bászinszkij megjelenés előtt álló írásaiból lettek kiválasztva részletek.

A nyelvtan órákról, az iskolai diktálásokról sokunknak vannak rossz emlékei. Ezért is nagyon meglepő, hogy milyen jó mókát lehet csinálni egy ilyen feladattípusból, ráadásul úgy, hogy van benne valami komoly és felemelő is, annak ellenére, hogy nem kell túl komolyan venni.

Jó szívvel ajánljuk minden oroszul tudónak és oroszul tanulónak, hogy jövőre nevezzen be. Érdemes.