Látogatás a CEU Orosz Gyűjteményében

Szálkai Kinga | 2019.10.17.
Látogatás a CEU Orosz Gyűjteményében

A mai magyar–orosz kapcsolatok intézményei kurzus keretei között a ruszisztika mesterszakos hallgatók október 15-én a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtárába látogattak el. A CEU 190 000 nyomtatott könyvből és számos egyéb forrásból álló könyvtára Közép- és Kelet-Európa legnagyobb angol nyelvű társadalomtudományi gyűjteménye. Gyűjtőköre az egyetemi oktatáshoz kapcsolódóan a történelmi, jogi, szociológiai, vallási, környezeti, művelődéstörténeti és szépirodalmi témákkal foglalkozó dokumentumokra terjed ki.

Az angol után az orosz nyelvű anyagok állnak rendelkezésre legnagyobb számban. Az Orosz Gyűjtemény 8000 nyomtatott anyagot tartalmaz, ami szintén egyedülálló mind Magyarországon, mind egész Közép-Európában. Ez egy jó stratégiai érzékkel meghozott könyvtárvezetői döntésnek köszönhető – az 1990-es évek elején, a rendszerváltás után ugyanis minden könyvtár igyekezett minél hamarabb megszabadulni a szovjet befolyásra emlékeztető könyvektől és folyóiratoktól, amik így gyorsan hiánycikké váltak. A CEU könyvtára ebben az időszakban hozta létre saját gyűjteményét, ahol éppen ezeket a dokumentumokat halmozták fel. Egyéb „kincsek” is találhatóak azonban a gyűjteményben, amelyek közül kiemelkednek az emigráns kiadványok. Ezek olyan anyagok, amelyeket a Szovjetunió területén betiltottak, kiadásuk csak korlátozott számban, külföldön volt lehetséges, így valódi ritkaságnak számítanak.

Az orosz nyelvű anyagok beszerzése jelenleg is folyamatos, főként a MIPP International rendszerén keresztül történik. A MIPP International 1991 óta szolgálja ki a posztszovjet térség, Kína, Románia és Mongólia iránt érdeklődő tudományos olvasóközönség igényeit. A vásárlás mellett az adományozás is fontos forrását képezi az Orosz Gyűjtemény gyarapodásának. A magánszemélyek és a tudományos élet résztvevői mellett intézményektől is érkeznek könyvadományok, a Szabad Európa Rádió (RFE/RL) például közel 2000 dokumentummal gazdagította eddig az orosz nyelvű források körét. A nyomtatott formátum mellett számos e-könyv, folyóirat és egyéb dokumentum is megtalálható a CEU könyvtárán keresztül (főként helyben, de távoli hozzáféréssel is) elérhető adatbázisokban.

A látogatás során az is kiderült, hogy a CEU és az ELTE között szoros együttműködés jött létre a középkorral foglalkozó anyagok gyűjtése területén. A CEU Medieval Studies tanszéke és az ELTE Egyetemi Könyvtár közösen tartják fenn az ELTE-CEU Középkortudományi Könyvtárat, ahol kb. 500 orosz nyelvű forrás is megtalálható. A könyvtár az ELTE BTK-n, a Rusziszikai Központtal egy épületben található.

Búcsúzóul a CEU új épületének tetején található tetőkertet is meglátogattuk, ahonnan megcsodálhattuk a belvárosra és a Várra nyíló panorámát.