Ha hétfő, akkor - Muzeománia

Gyimesi Zsuzsanna | 2020.05.26.
Ha hétfő, akkor - Muzeománia

E heti Kult-Túránkon a Múzeumi Világnap (május 18.) tiszteletére oroszországi múzeumi körképet ajánlunk minden érdeklődő és nem érdeklődő figyelmébe, remélve, hogy segítünk kielégíteni/felkelteni az érdeklődést.

A Russkiy Mir Alapítvány internetes TV-csatornájának „Muzeománia” című rovatában jelenleg 41 riportot láthatunk különböző profilú, méretű és rangú oroszországi múzeumról. Az alapvetően hagyományos szerkezetű videó tárlatvezetések nem keltenek hagyományos, poros benyomást, hanem lekötnek és jókedvre derítenek: lépten-nyomon „kis színesek”-be botlunk. Optimális a műsorok hossza (10-20 perc) és minden epizódban rendkívül kompetens a tárlatvezető. Van közöttük nő és férfi, fiatal, középkorú és idős, alacsony és magas, sovány és telt, divatos és nem divatos, komoly és mosolygós, tapasztalt és tapasztalatlan – egyszóval mindenféle karakter, ahogy az életben is. Ám mielőtt azt gondolnánk, hogy menő PC elvek alapján lettek összeválogatva az előadók, sietek leszögezni, hogy meggyőződésem szerint ezt nem a hátsó (jó)szándék, hanem az élet hozta így: az alkalmi műsorvezetők kitűnő szakemberek, odaadó hívei és szakavatott ismerői a saját múzeumuknak. Vagyis a kiválasztottak nem a műsorszerkesztők törekvéseit képezik le, hanem megmutatkozik rajtuk keresztül, hogy a múzeumi szakemberek meggyőző, izgalmas, vonzó és érdekes professzionális közösséget alkotnak, akik komoly, reális tudás letéteményesei és erről lebilincselően és élvezetesen tudnak számot adni.

A bemutatkozó múzeumok legnagyobb csoportját a művész egyéniségek köré szerveződő gyűjtemények alkotják. Részben írók (Cvetajeva, Csehov, Jeszenyin, Osztrovszkij, Pausztovszkij, Puskin, Lev Tolsztoj), részben pedig a színházi élet képviselői kerülnek rivaldafénybe (Galina Ulanova balerina, Fjodor Saljapin operaénekes, Jermolova, Menaker, Mironov, Scsepkin és Viszockij színészek, David Borovszkij korszakalkotó díszlettervező, Valentyin Plucsek rendező, a szatirikus színház egyszemélyes intézménye, továbbá Alekszej Bahrusin, az orosz színházi élet legendás mecénása).

A különleges értékek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk a Fabergé Múzeum, a Gyémántmúzeum és a magángyűjtemények korábban nem hozzáférhető darabjainak folyamatosan helyszínt biztosító „A művészet központja. Moszkva” nevű galéria bemutatkozását. A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ korábbi kulturális ajánlatai között szereplő Vlagyimir-Szuzdali Múzeum komplexum és a Kherszonészosz Szabadtéri Múzeum is szerepel a Muzeománia kínálatában.

A világhírű orosz múzeumok közül az moszkvai Állami Puskin Múzeum, a Bolsoj Színház, Rettegett Iván egykori rezidenciája: az Arhangelszkoje udvarház, a szentpétervári Izsák székesegyház, a Kolomenszkoje skanzen falu és Oroszország legnagyobb, magángyűjteményre épülő ikonmúzeuma, a moszkvai Orosz Ikon Múzeum videó bemutatkozását kínálja a rovat.

Aki a különlegességeket szereti, nézze meg a moszkvai közvilágítás történetét bemutató „Moszkva fényei” című epizódot, a Moszkvai Nagycirkusz Múzeumát, a 2017-ben megnyitott Filmmúzeumot, a szovjet rajzfilmgyártás központi stúdióját, a Szojuzmultfilmet, ahol a No, megállj csak! is készült, vagy a híres moszkvai „Hotel National”-t, ami túlélte a viharos 20. századot.  

A legfrissebb rész a Győzelem Napja tiszteletére a Győzelem Múzeumát mutatja be az online érdeklődőknek.

A fenti felsorolás nem teljes, a kíváncsiak mindenképpen folytassák a böngészést a Muzeománia youtube csatornáján, nem fognak csalódni.

A Russkiy Mir Alapítvány TV csatornája 2015 júliusában kezdte meg működését. Az egész világon elérhető az internet-alapú műsorszórás. A műsorszerkezet alappillérei az orosz nyelv használatát és helyesírási ismereteit támogató magazinműsorok, a kortárs orosz kultúra kiemelkedő személyiségeit bemutató riportok, történelmi kérdéseket körbejáró adások, illetve a fent ismertetett Muzeománia rovat. Természetesen napi hírekkel is jelentkezik a csatorna, aminek egyik legfontosabb fókuszcsoportja a világ összes orosz diaszpórája.