#Dosztojevszkij májusban - múzeumi körkép

A májusi hommage á Dosztojevszkij a Múzeumok Világnapja előtt is tiszteleg

Gyimesi Zsuzsanna | 2021.06.02.
#Dosztojevszkij májusban - múzeumi körkép

Májusban a Múzeumi Világnaphoz (május 18.) kapcsolódóan virtuális körutazást tettünk a poszt-szovjet térségben található Dosztojevszkij-múzeumokban.

A poszt-szovjet térségben 8+1 Dosztojevszkij-múzeumra bukkantunk. Valamennyi helyszín kapcsolódik Dosztojevszkij életrajzához, így elmondhatjuk, hogy mindegyik múzeumban ténylegesen Dosztojevszkij nyomában lehet járni.

1928-ban Moszkvában nyílt meg az első ilyen múzeum Dosztojevszkij szülőházában. Élete első 16 évét töltötte itt a későbbi író egy szolgálati lakásban, amelyet apja kapott az épületben működő szegénykórház orvosaként. Az F.M. Dosztojevszkij Lakásmúzeum 1940 óta az Állami Irodalmi Múzeum tagintézménye. 2019-ben kezdődött meg a teljes körű felújítása, hogy az író születésének 200. évfordulója tiszteletére megújulva várja a közönséget.

1971-ben Szentpéterváron (akkor Leningrád) nyílt meg a F.M. Dosztojevszkij Irodalmi és Emlékmúzeum abban a lakásban, ahol az író élete utolsó két és fél évét töltötte a Kuznyecsnij köz 5. alatt található épületben, noha sok cím kötődik a nevéhez a városban, hiszen Dosztojevszkij életének és életművének legfontosabb színtere Szentpétervár. A múzeum két részből áll. Az egyik rész maga a lakás, ahol az autentikus berendezés és használati tárgyak ugyanolyan elrendezésben láthatók, mint Dosztojevszkij életében. A másik része a múzeumnak az irodalmi hagyatékot tárja a látogató elé rendszeresen megújuló köntösben.

Szibériában három múzeum őrzi Dosztojevszkij emlékét, aki 10 évet élt a régióban száműzetésben (1849–59).

1971-ben, szintén az író születésének 150. évfordulójára nyílt meg Szemipalatyinszkban a második F.M. Dosztojevszkij Irodalmi és Emlékmúzeum, abban a kétemeletes, hagyományos építésű faházban, ahol Dosztojevszkij 1857–59. között lakott. A várost ma Szemejnek hívják és Kazahsztánban található. A múzeum számos személyes tárgyat és berendezést őriz az író életéből, jelentős a Dosztojevszkij-kutatások történetét bemutató kiállítása, illetve az író levelezésének jelentős korpuszát feldolgozó rész. Az omszki kényszermunka-éveket bemutató kiállításrészhez izgalmas eredeti illusztráció-sorozatot is láthatnak az érdeklődők.

1980-ban Novokuznyeckben nyílt meg a következő F.M. Dosztojevszkij Irodalmi és Emlékmúzeum, abban a házban, amelyet Marija Iszajeva, Dosztojevszkij első felesége bérelt azokban az években (1856–1857), amikor Dosztojevszkijjel összekötötte életét, mialatt az író Szemipalatyinszkban élte a kényszermunkások életét. A XIX. század elején épült gerendaház az orosz faépítészet kiemelkedő műemléke. Az egyik szoba eredeti állapotában őrzi Iszajeva és Dosztojevszkij hétköznapjainak emlékét, a többi helyiség klasszikus irodalmi kiállítással várja a látogatókat.

1983-ban Omszkban nyílt meg a Dosztojevszkij nevét viselő Irodalmi Múzeum, amely az Omszk vonzáskörzetéhez tartozó regionális irodalmi örökséget kutatja és mutatja be. A kiállítások magját a Dosztojevszkij életéhez kötődő anyag adja, aki négy évet élt egyhuzamban Omszkban (1850–1854) kényszermunkásként.

1974-ben Darovoje faluban (Moszkvai járás) nyílt meg a Darovojei Udvarház-Múzeum, ahol Dosztojevszkij kiskamasz korának nyarait töltötte. A jelentős birtokból, tóból, parasztházakból és gazdasági épületekből, illetve magából az udvarházból álló múzeum-komplexum a Dosztojevszkij-család történetét tárja a látogatók elé.

1981-ben nyílt meg Sztaraja Russzában, a Novgorodi járásban a Dosztojevszkij-Emlékház, amelyben az író családja a nyarakat töltötte 1872-től kezdve. A szép őspark közepén álló kétemeletes, gerendából épült udvarház lett Dosztojevszkij első saját tulajdonú ingatlana 1875-től, korábban ugyanis mindig bérelt otthonokban lakott. A múzeum emeletén található hat helyiségben újrateremtetteék azt a miliőt, ami a Dosztojevszkij-családot vette körbe annakidején. A földszinten időszaki kiállítások és kulturális események kerülnek sorra. Az intézményhez könyvtár is tartozik, melynek értékes részét képezi a Dosztojevszkij életében kiadott műveinek gyűjteménye.

1982-ben nyílt meg Dosztojevo faluban (Belarusz, Breszt Megye, Ivanovszki járás) a helyi, Dosztojevszkij nevét viselő középiskolában a F.M. Dosztojevszkij Népi Irodalmi-Helytörténeti Múzeum, ahol az író felmenőinek XVI. századig visszanyúló történetével, illetve életművével lehet megismerkedni. Erről a településről kapta a nevét a család. Magából a Dosztojevszkij-birtokből mára nem maradt fenn semmi, de 2013-ban átfogó régészeti ásatások zajlottak a területén, ami számos érdekes tárgyi emlékkel gazdagította a múzeum anyagát. 2019-ben Sajtóközpont épült a múzeum-iskola épülete mellett, amely méltó helyszínt biztosít az idei jubileumi ünnepségekhez.

2018-ban Sztaraja Russzában nyílt meg a +1. múzeum egy patinás XIX. század végi villában, amely a Karamazov testvérek nevét viseli. Ahogy a név sejteni engedi, ez a múzeum a Dosztojevszkij-művek hőseinek világát eleveníti meg, első sorban multimédiás megoldásokkal.