A kortárs orosz irodalom főbb tendenciái

2019.10.11.
A kortárs orosz irodalom főbb tendenciái

2019. október 10-én 16.30-kor Kalafatics Zsuzsanna és Gyimesi Zsuzsanna előadást tartott a kortárs orosz irodalom főbb tendenciáiról a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság szervezésében, a Nemzetek Házában.

Az elmúlt 30 év orosz szépirodalmi terméséből és azok társadalmi és szakmai fogadtatásából kirajzolódó képet vázoltak fel az előadók. Az orosz irodalmár közösség úgy tekint a peresztrojka utáni időszakra, mint a 20. századi történelmi traumák feldolgozásának periódusára, amiben a szépirodalomnak kulcsfontosságú szerepe van. Vagyis hiába közeledik a Gutenberg-galaxis vége, az orosz kultúra irodalomközpontúsága – úgy tűnik – nem gyengül.

Kalafatics Zsuzsanna kitért a kortárs orosz irodalom hazai jelenlétére is. Elmondható, hogy a hazai könyvpiac folyamatosan komoly figyelmet szentelt a kortárs orosz prózának az elmúlt évtizedekben és a legjelentősebb alkotások hozzáférhetők a magyar olvasó számára, köztük Viktor Pelevin, Vlagyimir Szorokin és Ljudmila Ulickaja szinte teljes életműve.