A fémek szerepe az orosz ikonművészetben

Könyvbemutató a Ruszisztikai Központban

Gyimesi Zsuzsanna | 2019.12.22.
A fémek szerepe az orosz ikonművészetben

Ruzsa György professzor a fémikonok kutatásának egyik legjelentősebb nemzetközi kutatója. Legújabb kötete a technika, az anyagösszetétel, a szimbolika és a szakrális vonatkozások összefüggéseit tárja az olvasó elé, 52 csodálatos színes illusztráció kíséretében.

A kiadvány három nagy erénye a gazdag képanyag, a további kutatásokat lehetővé tevő precíz tárgyleírások sora és a rendkívül gazdag, tematikus egységekbe szervezett bibliográfia.

A Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ közreműködésével 2012-ben jelent meg Ruzsa György Az ikon. Teológia, esztétika, ikonográfia, ikonológia, technika című könyve, amely a mostani kiadvánnyal együtt kitűnő alapot biztosít az ikonok világával ismerkedni vágyó olvasónak.

A fémikonok méretüket tekintve kicsi, mennyiségüket tekintve azonban nagy csoportját alkotják az ikonoknak. A fémikonok részletes vizsgálata metonimikus megközelítést tesz lehetővé: mint cseppben a tenger, feltárul bennük a pravoszlávia izgalmas világának minden aspektusa. Ehhez szolgál kitűnő sorvezetőként Ruzsa György professzor legutóbbi kiadványa.

2019. december 18-án 17 órától a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban került bemutatásra a friss könyv. Ruzsa professzor érdekes részletekkel és anekdotákkal tette élvezetessé a beszélgetést, amelyet Gyimesi Zsuzsanna vezetett.